Aktivno državljanstvo v programu bolničar – 2. AB

V letošnjem letu tudi na naši šoli umeščamo program aktivnega državljanstva v program srednjega poklicnega izobraževanja. Pri aktivnem državljanstvu naj bi dijaki razvili kompetence pismenosti, večjezičnosti, digitalne kompetence, osebnostne, družbene in učne kompetence. Vsekakor pa državljanske kompetence, katera naj bi dijaka pripravila za sposobnost ravnanja odgovornega državljana, s polno udeležbo v državljanskem in družbenem življenju.

Predno smo zaključili letošnje koledarsko leto, smo z dijaki drugega letnika programa bolničar -negovalec pobližje spoznali naše domače mesto – Novo Gorico.

Gospod David Kožuh, kustos pedagog iz Goriškega muzeja, nam je preko izredno zanimive delavnice poskusil vzbuditi zanimanje za kulturno dediščino našega prostora, ter s tem okrepiti zavedanje o pestri preteklosti Goriške in tako krepiti identiteto lokalnega območja.

Iz lego kock smo s pomočjo načrta zgradili najbolj prepoznavne stavbe Nove Gorice, nekatere stavbe so bile prav zahtevne konstrukcije. Stavbe iz lego kock smo kasneje postavili na zemljevid Nove Gorice. Dijaki so se resnično izkazali s poznavanjem našega mesta.

Gospod David Kožuh nam je predstavil tudi zgodovino in razvoj mesta, sledila pa je še delavnica Muzejski kovček, kjer nam je iz kovčka pokazal originale in kopije starih predmetov.

Dijaki iz 2. AB so radi prisluhnili in sodelovali pri delavnici spoznavanja našega mesta.

Katarina Bittner Gerželj, prof.

Veščine

Objavljeno

3. januarja, 2022

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja