Obisk združenja Ozare

V četrtek, 9. 1. 2020, smo na zdravstveno šolo povabili združenje Ozara. Namen predstavitve je bil, da dijaki v okviru zdravstvene nege pacienta z duševno motnjo spoznajo psihosocialno rehabilitacijo po odpustu pacienta iz psihiatrične bolnišnice ter spoznajo možnosti, ki jih imajo na voljo osebe s težavami v duševnem zdravju.

Svetovalca, Dimitrij Marušič in Mojca Čakš Danesh, ki že vrsto delata z uporabniki s težavami v duševnem zdravju, sta nam predstavila delovanje Ozare. Najprej smo si ogledali film, ki ga je zmontiral uporabnik Nik. Nato je sledila predstavitev osebne zgodbe, ki sta jo z nami delila uporabnika stanovanjske skupnosti Ozara iz Nove Gorice, Nik in Mirjan. Povedala sta kako se je začela bolezen in kako sta kljub bolezni, tudi s pomočjo Ozare, našla pot v zadovoljno in produktivno življenje.

Dijaki so bili povabljeni k prostovoljnemu udejstvovanju v popoldanskih urah v stanovanjski skupnosti: na ta način imajo možnost, da navežejo stike z uporabniki, doživijo utrinek iz njihovega življenja, izboljšajo komunikacijo in predvsem premagajo strah pred osebami z duševnimi motnjami, ki je pri ljudeh še vedno prisoten.

Združenju Ozara se zahvaljujemo za predstavitev in upamo na uspešno sodelovanje tudi v prihodnje.

Dijaki 4. AZ, 4. BZ in Barbara Sitar, prof.

Veščine

Objavljeno

13. januarja, 2020

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja