Mednarodni dan babic – “Sledite podatkom, vlagajte v babice”

5. maj je dan, ki ga je Svetovna babiška organizacija posvetila babiški stroki in babicam. Kot mednarodni dan babic se obeležuje že od leta 1992. Od tedaj vsako leto znova spominja in opominja na namen in pomen babiške stroke in njenega poslanstva. To je vzdrževanje ustreznih ukrepov in pristopov za izboljšanje zdravja nosečnic, mater in novorojenčkov. Vse to namreč vpliva na zdravje družine in celotne družbe.

Zamisel o praznovanju mednarodnega dneva babic se je razvila konec osemdesetih letih na Nizozemskem v sklopu konference Mednarodne organizacije babic. Prvo praznovanje se je odvilo 5. maja 1991 in sicer pod geslom »K varnemu porodu za vse do leta 2000«. Danes se mednarodni dan babic obeležuje v več kot 50 državah po celem svetu, pri tem pa vsako leto sodelujeta Svetovne zdravstvene organizacija in Mednarodna organizacija babic. Na ta dan se organizirajo številni dogodki ter konference, na katerih kot govorci sodelujejo pomembni delegati. Mednarodna organizacija za ginekologijo in porodništvo, ki je je naredila velik korak k okrepitvi porodništva po vsem svetu, na ta dan organizira brezplačno virtualno konferenco, v kateri vedno znova združuje celotno porodniško skupnost.

Slogan, ki obeležuje mednarodni dan babic v letu 2021, se glasi »Sledite podatkom, vlagajte v babice«. Slednji poudarja pomembnost obstoja in delovanja babic v sleherni družbi. Na to bo skozi celo leto 2021 opozarjala in spominjala tudi Svetovna babiška organizacija. Še posebej zato, ker želi svetu sporočiti, da je bil na tem področju sprejet tudi cilj trajnostnega razvoja (do leta 2030). Ta stremi k zmanjšanju umrljivosti mater in otrok po celem svetu, babice celega sveta pa imajo ob tem izredno veliko vlogo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije namreč vsako leto zaradi vzrokov, povezanih z nosečnostjo še vedno umre veliko preveč žensk in otrok.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu babic, ki poteka v času svetovne epidemiološke krize, se po celem svetu povzema vse delo babic in ostalega osebja, ki deluje na porodniškem področju ter se mu izkazuje veliko priznanje.

Veščine

Objavljeno

5. maja, 2021

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja